Territorio
I Vini ![]() |
Territorio
I Salumi ![]() |
Territorio
I Formaggi ![]() |
La "vera" storia della nascita del piatto simbolo della cucina parmigiana: gli Anolini, scritta nell'autentico dialetto dei borghi dell'Oltretorrente e della Ghiaia dal grande Alfredo Zerbini, uno dei più grandi poeti dialettali parmigiani del novecento.
Landrén, coll sbofigon ch'a fava al cögh,
al tarnegäva ad grass, aj e burnierbi;
al s'inzotläva tant ataca al fogh
che ancora inco l'è d'moda coll proverbi
ch'a diz acsì: "L'è nett come 'l cögh Landrén
ch'al spargnacläva il plugghi col mes'cén".
Cla grimma äd la Tiberta, so mojera,
la vreva ch'al s'laviss, ch'al s'fiss tondär;
mo 'd tgnirel nett 'n gh'era la manera,
e quindi l'era tutt un brangognär:
par cost, Landrén, al vreva un ben da mat
soltant a Ciccio, ch'l'era po äl so gat.
Ste Ciccio l'era vec e sensa dent,
però al s'mantgniva semp'r un bel soriàn
parchè Landrén, povrètt, lera passient
mo fina al pont äd färegh i gnagnàn.
Un gioren, ansi, e propria äl di 'd Nadäl,
al pennsa ad färegh di gnagnàn speciäl.
Al s'metta in bocca pan, formaj, stracot,
pevér e säl, e biassa tutt insomma.
Al gh' n'äva fat in pressia un mez baslot,
né dur né mol, e liss pu che na crema.
Mo quand par tgnirla insomma al gh'à miss n'ov,
al tasta e 'l fa: - Mo tò che savor noéuv!-
Un savor noéuv, picant, ch'al stussicäva,
n'armes'ciansen'na rära, delissiosa;
e li sul colp, intantch'al ja mesdäva,
agh sälta in menta ad far na bela cosa.
A vreva dir che inveci äd däria al gat
al völ fär quel äd bon mäi vist né fat.
Fa fär da so mojera na fojäda
con dj ov in abondansa e fior 'd faren'na,
e dop con tutt'cla roba profummäda
provì a indvinär un po cosa al comben'na?
Fa tant tordlén rotond, picén picén,
e inventa äd sana pianta j Anolén!
Quand al j à miss in tävla, al so padròn
al gh'à dmandè: - Cos'è sta novità? -
- L'è na mnestren'na in brod ad me invensiòn -
a fa Landrén - Ch'al senta che bontè!
E quand al n'arà fat na sgaroläda,
Don Filipp, ch'al gh'beva sora na turäda. -
Don Filipp, apen'na miss al primm in bocca,
al va in fumana e 'l sälta come un demonni;
al guärda al cögh, al ridda, al smania, al s'tocca,
e 'l dmanda s'l'è li desd o s'l'è 'n insonni.
E int un moment al n'à sbafè tri tond
... s'al ne n'aviss magnè da dop ch'l'è al mond.
Insomma, lu al ne stäva pu int la pela.
- Mo che delissia! Mo che bocon da pret!
J ò sempör ditt ch'at manca na rodela,
e inveci at si na siensa, un cögh perfet!
Beva, Landrén! E beva an'ti Toberta!
Bisogna festegiär sta gran scoperta! -
Landrén l'era ragiant, al se stimäva
cme s' l'aviss fat al Dom o la Pilota;
e la Tiberta intant la tracanäva
alägra e frissa pu che na gionvota.
S' j avissev vist, tutt tri, dopo mez'ora
che rassa ad na cagon'na a gh'è gnu fora!
Don Filipp, ch'al pärla sempre dj Anolén
al dmanda la ricetta äd ste portent;
e la Tiberta, brassè su Landrén,
la gh'diz, cardend äd färgh un compliment:
- Mo dighel, gioia, digghel ch'at j è fat
con chi gnagnàn ch'a t'è biassè pral gat! -
(Alfredo Zerbini - Parma 1895-1955)
A cura del "Centro Studi Galleggiante da Brodo" Fondazione "Maisazzi" G.Pellinghelli
Provincial Geographic Parma©.
Enrico Maletti recita a memoria "La Scoperta degli Anolini" in dialetto parmigiano.